АРХИВА ВЕСТИ НОВЕМБАР
 

МИСЛИ ГЛОБАЛНО, ШТЕДИ ЛОКАЛНО

27.11.2009.

Под покровитељством Савета за заштиту животне средине и одрживог развоја Града Ниша, у Регионалном центру за образовање кадрова у Нишу, одржана је радионица о енергетској ефикасности под називом „Заједно ка енергетској ефикасности и одрживом развоју“. Радионицу је организовало Удружење инжињера заштите животне средине у Новом Саду и локални партнер Регионални центар за енергетску ефикасност у Нишу у сарадњи са  Управом за комуналне делатности, енергетику и саобраћај Града Ниша. У раду овог скупа учествовали су представници локалних органа власти Града Ниша и Региона, (делегација Градске општине Палилула, Медијана,) чланови Савета за заштиту животне средине, јавно-комуналног и цивилног сектора („Протекта“, „Екополис“, „Зелени кључ“). Након упознавање са пројектом, Соња Поповић,...

детаљније

 

ФРАНЦУСКА КОМПАНИЈА ПОМАЖЕ НЕГУ СТАРИХ

24.11.2009.

Француска фармацеутска компанија Sanofi-Aventis“, која је једанаест година присутна у Србији, поклонила је два компјутера, са пратећом опремом Градској општини Палилула у Нишу за потребе Стационарног дневног центра за негу старих и инвалидних лица, који је недеавно формиран у Општини. Донацију је председнику Градске општине Палилула, проф.др Игору Новаковићу уручио мр Зоран др Дамњановић, регионални менаџер „Sanofi-Aventisа“. Овој свечаности у Oпштини Палилула присуствовала је и Ана Јиречек, менаџер продаје као и други сарадници Компаније. По речима председника Игора Новаковића овај вид подршке пројекту помоћи старим и инвалидним лицима је веома значајан. Град Ниш је такође обезбедио једно возило за рад наше мобиле екипе на терену. То ће обезбедити бесплатну, брзу и квалитетну услугу нашим старијим суграђанима.

детаљније

 

ОСНАЖИВАЊЕ РОМКИЊА И МОБИЛИЗАЦИЈА ЗАЈЕДНИЦЕ

23.11.2009.

Удружење ромкиња „Освит“ и Градска општина Палилула  реализовали су један од десет планираних једнодневних семинара у оквиру пројекта: „Оснаживање Ромкиња и мобилизација заједнице кроз обострану едукацију водећи се принципима инклузије“. Овим поводом, у хотелу „Александар“, за 75 представника локалних самоуправа и 75 Ромкиња из ромских махала Града Ниша-Градске општине Медијана и Палилула, Алексинаца, Прокупља и Пирота, одржана су предавања под називом „Отворите нам врата“. О историји, култури, традицији и обичајима Рома, учесницима семинара говорила је Ана Саћиповић, директорка Удружења ромкиња „Освит“ а о законским регулативама са афирмативним мерама за инклузију, Бобан Микић, члан већа Градске општине Палилула и Сафет Сушица.

детаљније

 

ПРОМОВИСАН СТАЦИОНАРНИ ЦЕНТАР ЗА ОСОБЕ ТРЕЋЕГ ДОБА

20.11.2009.

У оквиру пројекта Града Ниша и Центра за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу, под називом „Интегрисани сервис услуга за негу старих и инвалидних лица“ и у Градској општини Палилула основан је СТАЦИОНАРНИ ДНЕВНИ ЦЕНТАР и формиран тим за рад на терену. Овим поводом, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић са сарадницима, Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Милош Стојковић, члан Већа, Бојан Илић, начелник Управе, и Славољуб Савић, помоћник  начелника Управе Градске општине Палилула, обишли су учеснике пројекта и просторије Центра, који је смештен у згради Савеза глувих и наглувих лица, у Барској улици.

детаљније

 

"ДОГОВОР КУЋУ ГРАДИ“

19.11.2009.

На позив Савета грађана села Габровац и становника Рудничке улице, ово насељено место које је на територији Градске општине Палилула, обишао је Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине. Вукашин Милановић, председник Савета грађана упознао је председника Скупштине са проблемом који је настао приликом реконструкције-посипања и асфалтирања Рудничке улице када је настао прекид старе водоводне мреже која се још користи. Оштећена водоводна инсталација угрожава оближња домаћинства али и редовно снабдевање становништва хигијенски исправном водом за пиће. На састанку који је одржан на терену понуђена је помоћ општине Палилула. Договорено је да Савет грађана хитно организује наставак радова који ће премостити насталу хаварију и неконтролисано одливање воде.

детаљније

 

ПАЛИЛУЛА ПОМАЖЕ РАД ИЗВИЂАЧА

18.11.2009.

У Градској општини Палилула потписан је уговор о програмској сарадњи са Савезом извиђача Града Ниша и одредима извиђача ''Краљ Петар Први'', ''Ђука Динић'' и ''Школски брод Јадран''. који остварују активност на територији општине. Уговор су потписали Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула и Слободан Тепавац, старешина Савеза извиђача Града Ниша. Циљ овог уговора, како су истакли учесници скупа, је „допринос образовању младих људи, кроз систем вредности заснован на скаутским правилима понашања, да помогне изградњи бољег света у коме су људи остварени као појединци и имају конструктивну улогу у друштву“. И ова подршка активностима извиђачкој организацији, нагласио је председник Скупштине Милан Ђурђевић,...

детаљније

 

ЗЕЛЕНИ ПОЈАС ПОРЕД ПРУГЕ

12.11.2009.

Градска општина Палилула осмислила је пројекат рашћишћавање терена и садњу дрвореда у улици „Душана Поповића“ поред пруге. Ангажован је стручни тим  радника ЈКП „Горица“ Ниш који је у овој еколошкој акцији, усмерен ка чишћењу растиња и корова, копању садних јама и уклањању дивљих депонија. На овом потезу, до краја недеље, биће засађено 130 стабала брезе. Овим поводом, локацију новог дрвореда, обишли су проф. др Игор Новаковић, председник Општине, Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, Бојан Илић, начелник Управе Општине, Милан Стевановић, члан општинског Већа. О радовима на терену и значају ове активности говорио је и директор ЈКП „Горица“ Бранимир Јездимировић.

детаљније

 

ДОНАЦИЈА РОМСКИМ ПОРОДИЦАМА У МРАМОРСКОЈ

12.11.2009.

У оквиру програма подршке становништву ромске заједнице, Градска општина Палилула током године остварује бројне активности подршке социјално угроженом становништву. Уз подршку донатора, Удружења „Љуби ближњег свог“, протекле недеље, комби са намирницама, хигијенским средствима, гардеробом, стигао је и у Мраморску 11. Већник Градске општине Палилула, Милош Стојковић уручио је донацију представницима овог насеља, нагласивши да је то краткорочна помоћ намењена  најугроженијим породицама, посебно деци. По договору са мештанима насеља „Сточни трг“ донаторска роба биће солидарно подељена. До краја године очекују се и нове донације у циљу побољшања квалитета живота становништва ромске заједнице на територији општине Палилула.

детаљније

 

ЛЕДИБ СЕРТИФИКАТИ ПОЛАЗНИЦИМА ОБУКЕ

11.11.2009.

На пригодној свечаности у хотелу "Александар" у Нишу, директор ЛЕДИБ Програма у Србији Карстен Лунд и координатор обуке Индира Верем Коман, уручили су сертификате полазницима семинара, поводом завршетка програма обуке у организацији ЛЕДИБ Програма. Обуку су похађали преставници локалних органа власти са територије нишавског управног округа и Града Ниша. Из Општине Палилула овај вид обуке похађало је пет полазника. Кроз радионице - „Активности и механизми јавне политике“ и „Побољшање интерне комуникације и унапређење дијалога са МСПП“ и пет модула: „Стратешко планирање“, „Јачање капацитета за пријем екстерних развојних фондова“, „Средства локалног економског развоја /ЛЕР“, „Привлачење директних страних инвестиција (СДИ)“,„Развој малих, средњих предузећа и предузетништва (МСПП)“, полазници овог Данског програма суседства, успешно су савладали обуку, која је имала за циљ подршку локалном економском развоју са фокусом на развој сектора малих и средњих предузећа и предузетништва (МСПП).

детаљније

 

ГРОБОВИ СРПСКИХ РАТНИКА НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ

11.11.2009.

Градска општина Палилула покренула акцију уређења локације „Старо војничко гробље“. Сачувати од заборава место сахрањивања наших али и савезничких војника Ослободилачких ратова.

У оквиру акције Градске општине Палилула „Уређење зелених површина у стамбеним четвртима“ на територији Општине, председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и члан општинског Већа, Милан Стевановић обишли су локацију „Старо војничко гробље“ у насељу Делијски вис. Овај простор, који сада окружују стамбени објекти, под заштитом је државе, али је прилично запуштен, оцењено је приликом обиласка. На сваком кораку се могу пронаћи остаци сахрањених бораца.

детаљније

 

БЕСПЛАТАН УПИС У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ

10.11.2009.

После успешно окончане прве фазе регионалног пројека „Социјално укључивање и приступ правима Рома, Ашкалија и Египћана на Западном Балкану", која је трајала од 1. фебруара, 2008. године до 31. јула, 2009. године, Европска комисија и UNHCR наставили су са својим извршним партнером, организацијом PRAXIS и другу фазу овог пројекта која ће трајати наредних 18 месеци. У сарадњи са представницима Градске управе Ниша, Градских општина Палилула и Црвени Крст као и представницима ромске заједнице у Нишу, UNHCR је отпочео и спровођење пројекта „Друштвено укључивање: подршка маргинализованим заједницима" на територији Града Ниша. Реализацијом овог пројекта, који је промовисан у Градској општини Палилула у сали Нишког културног центра у присуству око 40 представника , у матичне књиге биће уписани припадници ромске заједнице као и избегла и расељена лица која живе на територији Града Ниша.

детаљније

 

УСКОРО  ПОЧЕТАК РАДА ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

09.11.2009.

Поводом имплементације „Стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва Градске општине Палилула 2009 – 2013.“, коју је усвојила Скупштина Градске општине Палилула, крајем октобра месеца, одржана је конференција за новинаре. О овим активностима говорио је Бобан Микић, већник Општине и координатор пројекта. Изради Стратегије МСПП се приступило систематски и у партнерству са ЛЕДИБ организацијом која реализује „Програм локалног економског развоја на Балкану“, са фокусом на развој сектора МСПП. Тако је у децембру 2008. године потписан Анекс Меморандума о разумевању између општина Нишавског управног округа и ЛЕДИБ-а, чиме се и званично кренуло у реализацију пројекта „Јачање капацитета општина Нишавског округа“- подсетио је Микић.

детаљније

 

ОСНОВАНА ЗЕЛЕНА МРЕЖА ГРАДА НИША

06. 11. 2009.

Савета за заштиту животне средине Града Ниша, организовао је у Градској кући потписивање Протокола о формирању Зелене мреже Града Ниша под мотом ''ЗелеНИШ 2009''. Протокол су потписали представници бројних организација цивилног друштва, (Протекта, ЕКОполис, Еколенд, Зелени кључ, Медиацентар...) градских предузећа и установа, (ЈКП Медиана, ЈКП Горица, Завод за заштиту природе Србије-Ниш...) градских општина и Града Ниша. У име Градске општине Палилула, по овлашћењу председника проф.др Игора Новаковића, овај документ је потписала Зорица Стојиљковић, члан Већа Општине. Град Ниш константно улаже напоре и циљу побољшања и унапређења животне средине. Соња Поповић, председник Савета за заштиту животне средине Града, истакла је да је ЗелеНИШ" неформална мрежа институција и организација цивилног друштва које се баве очувањем и унапређењем заштите животне средине и одрживим развојем на територији Града Ниша.

детаљније

 

ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ ПАЛИЛУЛЕ И СВОГЕ

03.11.2009.

Градске општине Палилула у Нишу и бугарска општина Своге (Софијска област), припремају заједнички наступ у оквиру новог циклуса програма Суседске сарадње Бугарска и Србија, који се ко-финансира од стране ИПА-е, и остварује у сарадњи Министарства регионалног развоја и јавних радова Републике Бугарскe (МАС) и Министарства финансија Републике Србије. На радном састанаку два пројектна тима и функционера општина Палилула и Своге, који је одржан у Бугарској у општини Своге договорено је да се ради на пројекту у области унапређења инфраструктуре у општинама и да носилац пројекта буде Градска општина Палилула Ниш. Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула (www.palilula.eu), који је предводио делегацију Општине, у чијем сатаву су учествовали и Бојан Илић, начелник Управе Општине, Бобан Микић, већник Општине и Милош Стојадиновић, из пројектног центра Општине,..

детаљније

 

ЦЕНТАР „МАРА“ ДОДЕЛИО ПРИЗНАЊЕ ОПШТИНИ

03.11.2009.

На свечаности поводом обележавања 15.годишњице рада Центра за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица ментално ометених у развоју „Мара“, која је одржана у сали Позоришта лутака, Градској општини Палилула додељена је признање у знак успешне сарадње. Директорка ове установе Марина Миланов признање је уручила Зорици Стојиљковић, већници Општине. Она је истакла веома добру сарадњу са општинским руководством и захвалила на подршци око штампања монографије Установе. Иначе, кроз установу „Мара“, која је основана одлуком Скупштине Града Ниша 01.11.1994.године, протеклих година прошло је око 200 корисника а неки од њих су и данас у Центру. Радним даном у Центру „Мара“ борави око 50 корисника.

детаљније

 

ЗНАЊЕМ ЗА ЗДРАВЉЕ ПРОТИВ ДРОГЕ
02.11.2009.

Руководство Градске општине Палилула посетило је Средњу електротехничку школу „Мија Станимировић“ у оквиру кампање „Јавне личности-Знањем за здравље против дроге“ коју је покренула Скупштина града Ниша и Управа за образовање, културу, омладину и спорт. О циљевима кампање против болести зависности, слободном времену и интересовањима ученика школе, за време великог одмора, разговарали су Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, Зорица Стојиљковић и Милош Стојковић, чланови Већа Градске општине Палилула, као и одборници Општине, Снежана Кривачевић и Јелена Бартон. Превенција злоупотребе младих и спречавање дистрибуције дрога у школским двориштима била је теме  разговора и са директором ове образовне установе,  Александром Вељковићем.
детаљније

 
КАНДИДУЈТЕ НАЈУСПЕШНИЈЕ УЧЕНИКЕ-СТУДЕНТЕ ПАЛИЛУЛЕ!
02.11.2009
Градска општина Палилула упутила је позив свим образовним установама (основне и средње школе, факултети) које имају седиште на територији Општине да предложе најбоље ученике и студенате који су показали одличне резултате у процесу редовног образовања и ваннаставним активностима школе-факултета у 2009. Као и прошле године, изабрани ученици и студенти биће фотографисани и заступљени на годишњем календару ове организације локалне самоуправе Града Ниша за 2010. Имена кандидата, за овај пројекат промоције најуспешнијих, са краћим образложењем, основним подацима о кандидату и личним контакт телефоном, потребно је доставити Управи Градске општине Палилула, до петка, 06.новембра 2009. године, ул.Бранка Радичевића бр.1.

детаљније